3+1 tipp narancsbőr ellen

by - július 05, 2019
Rengetegen szenvedünk a narancsbőrtől, ami főként nyáron válik zavaróvá, ugyanis a rövid ruháknak köszönhetően akkor kerülnek elő a kritikusabb testrészek. Érdemes megemlíteni, hogy a narancsbőr nincs összefüggésben az elhízottsággal és a nők mintegy 95%-át érinti. A cellulit a bőr alatti szövet lokalizált metabolikus rendellenessége, mely változását idézi elő a (női) test alakjában. A pontos mechanizmus ugyan nem ismert és nem is akarok igazán mélyen belemenni a dologba, röviden és tömören a bőr alatti (hipodermális) zsírszövet betüremkedése a dermális rétegbe okozza ezt a narancshéjhoz hasonlatos elváltozást a bőrön. A narancsbőr kialakulása több tényezőtől is függ, például nemtől és etnikumtól, de összefüggésbe hozható az életmóddal is. Így szerencsére valamelyest tehetünk a probléma ellen!

(képek forrása: pinterest.com)

#1 - Sport és masszázs
A hosszabb ideig tartó ülő vagy álló helyzet akadályozhatja a normális véráramlást, ami megváltoztatja a cellulit kialakulására hajlamos területeinek mikrocirkulációját. Ezért - és persze számos egyéb okból kifolyólag is - ajánlott a rendszeres, heti többszöri mozgás, de már egy kis napi plusz séta is sokat tud jelenteni. Emellett sokan ajánlják a masszázst, az otthoni masszírozó kefe használatát, ami fokozza a vérkeringést és élénkítően hat a szervezetre. Én utóbbit zuhany közben szoktam alkalmazni, körkörös mozdulatokkal a comb belső felétől kifelé, lentről a fenék irányába haladva (ezeket a masszázsokat mindig a szív irányába haladva kell végezni!).

#2 - Egészséges táplálkozás
A testmozgás mit sem ér, ha nem táplálkozunk helyesen. A túlzott, magas szénhidráttartalmú étrend elősegíti a lipogenezist (az acetil-koenzim A zsírsavvá alakulását), azaz zsírképződést. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne fogyasszunk szénhidrátot! De mindenképp érdemes megválogatni, milyen felszívódású szénhidrát kerül az asztalra: igyekezzünk alacsony glikémiás indexű ételt választani. A maga GI-ű élelmiszerektől ugyanis hirtelen megemelkedik a vércukorszint, ami inzulin túltermelést okoz, így rövid időn belül ismét leesik a vércukorszint, éhségérzettel társulva.

#3 - Vízfogyasztás
Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minél több folyadékot igyunk. Testtömegünktől függően fogyasszunk naponta több liter vizet, amire nyáron még inkább próbáljunk meg odafigyelni. A hidratált bőr ugyanis visszanyeri rugalmasságát és feszességét, így tudjuk valamelyest kordában tartani vele narancsbőrünk súlyosságát. Ha pedig megunnánk a sima vizet, érdemes kipróbálni a különböző, 'detox water' néven futó gyümölcsös és uborkás, házi készítésű változatokat is.

+ Narancsbőr elleni krém
Az extra feszesség érdekében ajánlott naponta valamilyen feszesítő krémet használni. Mindig szkeptikusan álltam az ehhez hasonló termékekhez, de tavaly nyáron az Avon Works Narancsbőr elleni hűsítő gélje megváltoztatta a véleményem. A leírás szerint különleges technológiájának köszönhetően segít halványítani a legmakacsabb narancsbőrt is. Géles állagából adódóan kellemes a használata, felkenés után pedig valóban hűsítő érzést nyújt. Ezen felbuzdulva vetettem bele magam az Avon Works narancsbőr elleni termoaktív zseléjének tesztelésébe is, ami inkább egy sűrűbb állagú krém, de könnyű a bőrön eloszlatni. Melegítő hatását körülbelül 5 perc elteltével fejti ki, így használatát este, lefekvés előtt preferálom. A krémeket egyébként a masszázshoz hasonlóan körkörös mozdulatokkal érdemes felvinni, a bőrbe dolgozni. Hazudnék, ha azt mondanám, önmagukban megoldják a problémát, de az előző pontok kiegészítéseként valóban látványos eredményt lehet velük elérni.

forrás: Khan et al. (2010) Treatment of cellulite Part I. Pathophysiology. Journal of the American Academy of Dermatology, 62(3): 361-370.

Nektek mi vált be a narancsbőr kezelésére?

You May Also Like

0 megjegyzés