Narancsos csokis keksz recept
Anno (még tavaly decemberben) volt szó a blogon egy narancsos csokis sütiről, aminek a receptjét szeretném most megosztani veletek. Talán egy kicsit (na jó, nagyon) karácsonyi keksznek mondható a narancs miatt, de mivel ma sütöttem, aktuálisnak gondoltam posztot írni róla. Bátyámnak ezt készítettem szülinapjára, amit egy kekszes fémdobozzal együtt adtam át neki - gusztusosan csomagolva tökéletes ajándék is lehet ez a finomság.
Hozzávalók:
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a porcukrot, a lereszelt csokit, a narancshéjat és tésztává gyúrjuk az egészet. Ezután fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Végül lisztezett deszkán kinyújtjuk (szerintem annál finomabb, minél vékonyabb, így finom ropogósra sül), kiszaggatjuk és előmelegített, 165 °C-os sütőben 15 percig sütjük.
Nem egy nagy ördöngösség, könnyű recept, de annál finomabb a végeredmény. A csoki lereszelése időigényes egyedül, de érdemes nem apró darabokra vágni, mert akkor nyújtásnál elszakad a tészta. Egyébként ez csak egy fél adag, akinél nagyon gyorsan fogy és van türelme a formák szaggatásához, az nyugodtan készítsen teljeset (értelemszerűen minden hozzávalót megduplázva), de már ekkora mennyiségből is 30db ilyen nagyobb Mézi alakú keksz készült.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg margarin
- 1 kávéskanál sütőpor
- ½ késhegynyi só
- 12,5 dkg porcukor
- 1 darab tojás
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 narancs reszelt héja
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a porcukrot, a lereszelt csokit, a narancshéjat és tésztává gyúrjuk az egészet. Ezután fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Végül lisztezett deszkán kinyújtjuk (szerintem annál finomabb, minél vékonyabb, így finom ropogósra sül), kiszaggatjuk és előmelegített, 165 °C-os sütőben 15 percig sütjük.
Nem egy nagy ördöngösség, könnyű recept, de annál finomabb a végeredmény. A csoki lereszelése időigényes egyedül, de érdemes nem apró darabokra vágni, mert akkor nyújtásnál elszakad a tészta. Egyébként ez csak egy fél adag, akinél nagyon gyorsan fogy és van türelme a formák szaggatásához, az nyugodtan készítsen teljeset (értelemszerűen minden hozzávalót megduplázva), de már ekkora mennyiségből is 30db ilyen nagyobb Mézi alakú keksz készült.
6 megjegyzés
Nagyon jól hangzik :) Én is ki fogom próbálni majd :)
VálaszTörlésegy szó: megcsinálom! :D
VálaszTörlésfinom sütemény lehet!!
VálaszTörlésEzt decemberben biztosan megcsinálom! :)
VálaszTörlésIsteni lett, tegnap megcsináltam. Köszi a receptet!:)
VálaszTörlésDe jó, örülök neki és annak is, hogy jól sikerült :))
TörlésEgyébként ilyet csináltam nektek tavaly a mikulásnapi blogger talira :3