It's a lifestyle not a diet!

by - június 12, 2013
Lassan itt a nyár és már szinte a csapból is ez folyik, de ez nem is jelent mást, minthogy tényleg fontos, ugyanakkor elég kényes téma. Bár elég vékony testalkatú vagyok, a hasamra elkezdtek feljönni azok a bizonyos plusz kilók (amit például nem bánnék, ha a fenekemre vagy a combomra menne, de hát semmi sem lehet tökéletes). Mindent sokkal könnyebb még csírájában elfojtani, ezért már ilyenkor is érdemes odafigyelni a testmozgás mellett az étkezésre. Ezért gondoltam, teszek egy próbát, regisztráltam a kaloriabazis.hu oldalra, ahol minden egyes tételt fel lehet írni, amit megettünk (vagy netalántán megittunk), valamint a testmozgásunkat is fel lehet jegyezni, hány kalóriát égettünk el. Így akár napközben is figyelhetjük, hány kcal-t vihetünk még be, hogy ne lépjük túl a keretet. Ez a keret persze sok mindentől függ, milyen munkát végzünk, milyen a testfelépítésünk és mennyit szeretnénk fogyni (ezeket mind be lehet állítani a regisztráció után), de akár egy konkrét kcal értéket is beállíthatunk magunknak. Az első nap tudatosult bennem, hogy az az ~1700kcal nem túl sok, már ha azt nézem, eddig mennyit ettem nap mint nap. Mivel nem drasztikus fogyást akarok, csak laposabb (és persze izmosabb) hasat, ezért nálam az a fő szempont az volt, hogy a ledolgozott kalóriákat semmiképp ne lépjem túl. Két hét után úgy állok, hogy most már próbálom az 1500kcal-hoz tartani magam. Ebben van nagy segítségemre ez a honlap. Lehet, sokszor nem ad pontos értéket, nem veszem elő mindig a mérleget, hogy miből hány grammot fogyasztottam, de körülbelülre már ezt is érzem. Valamint egyik nagy előnye a honlapnak, hogy nem csupán új ételt, de saját receptet is lehet rögzíteni!


30% Exercise, 70% Diet
Ez akkor tudatosult bennem igazán, amikor napi szinten Rubint Rékáztam hónapokon keresztül és az a pici felesleg sem akart eltűnni. Persze, ha a bevitt kalóriáim száma még így is meghaladja az elégetettet, nem is fog. Azt tényleg szeretném kijelenteni, nem, nem diétázok, csak odafigyelek a mennyiségre, ugyanis hajlamos vagyok (legalább is régen nagyon hajlamos voltam) a töménytelen, ész nélküli zabálásra, ami még kis koromban nem is volt gond, mindig is nagyon vékony voltam. Azt hittem, a genetika miatt képtelen vagyok felszedni néhány 'egészséges' kilót, de szerencsére a gimi alatt ez megtörtént. Aztán a késő esti vacsorák és filmezéshez a nassolni valók meghozták gyümölcsét: engem is utolért az úszógumi effektus és ez már nem a 'van mit fogni rajtam' kategória, ennek már nem örülök.

Legelső napom, ekkor még nem figyeltem oda annyira, mennyit eszek:

Tehát aki kicsit is fontolgatja a fogyást vagy alakformálást, annak mindenképp ajánlom ezt a megoldást, néha elképesztő, mi mennyi energiát tartalmaz. Egy kis elrettentő példa a nők átlagos energiabevitelével számolva:
  • Egy tábla milka csoki a szükséges energiabevitel 30%-át jelenti az 556kcal-jával, amit csak úgy, két étkezés között simán képesek vagyunk eltüntetni.
  • Egy 400g-os nutella 2084kcal-t jelent. Tudom, nem sokan bírnának megenni egy egész üveggel, de így már egyetlen egy evőkanál is 90kcal. Ha már 3 evőkanállal eszünk, az 270kcal, ami kb. 15%-a a szükséges napi bevitelnek. Ehhez még hozzájön esetleg a palacsinta, vagy gyümölcs.
  • Egy csomag chips is 400kcal körül van, ami megint több, mint 20% és még csak jól sem laktunk vele.
Ezt csak azért akartam megmutatni, mert tényleg hajlamosak vagyunk nassolni, ami nem is lenne baj, ha csak 1-2 falatot ennénk, nem pedig egy egész zacskóval, táblával. De pár perc alatt rengeteg felesleges kalóriát tudunk bevinni, ha nem figyelünk oda. Én ezeket az édességeket, rágcsálni valókat még mindig könnyebb megállom, na de amikor előttem van egy tál frissen sült pogácsa.. ott kezdődik/dött a baj. A mértékletességet kell nagyon megtanulni, nálam ez a 'nagy újdonság'. Itt a hangsúly nem az éhezésen és koplaláson van, ne keverjük össze a kettőt! Csupán megálljt kell tudni mondani :)

Ti mennyire figyeltek oda arra, hogy mit és mennyit esztek?

You May Also Like

11 megjegyzés

  1. Én hétfőn kezdtem egy 2 hete diétát, tegnap már majdnem éhen haltam és szédültem, de a 2 hét után én is regisztrálok és a kalóriaszámlálást választom, mert nagyon tetszik ez az oldal :)
    De pl a krumplipürét és a margarint hogyan méred le? Mérleggel? Vagy honnan tudod, hogy a kenyérre kent margarin mennyi kalória és mennyi gramm? Ezt a részét nem értem csak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eleinte volt, amit lemértem (talán pont egy adag krumplit), de a margarint is legelső alkalommal természetesen kénytelen voltam megmérni, mennyi kerül egy szelet kenyérre. De így már körübelülre tudom a dolgokat :) Ha valami nagyon új, még néha előveszem a mérleget.

      Törlés
  2. Regisztráltam kíváncsiságból...a mai napomon már 1700 kcal-nál tartok, pedig még csak az uzsonnán vagyok túl:(. Azt hiszem, nekem sem ártana egy kis mértékletesség:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ugyanígy jártam, első nap teljesen ledöbbentem, mennyi energiát viszek be feleslegesen :/

      Törlés
  3. Én sajnos nagyon nem figyelek oda az étkezésemre. Imádok nassolni, főleg este TV nézés közben. A gumicukor mellett a chips az egyik gyengém, aminek nagyon nehezen {na jó, egyáltalán nem} tudok ellenállni. Emellett persze imádom a fehér kenyeret, és a péksütiket, szóval nagyjából mindent, ami dugig van kalóriával, és amivel úgy alapjáraton nem laksz jól. Sokszor eldöntöttem már, hogy na jó, akkor ezekből kevesebbet eszem, de amikor ott van előttem kibontva egy zacskó chips, valahogy nem tudom azt mondani a felénél, hogy oké, akkor ezt szépen eltesszük holnapra. Sajnos akaraterő terén van még hová fejlődnöm. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer ettünk csokit csoporttársammal és ő betömte egyben az egészet, én meg szépen félreraktam egy részét, hogy majd milyen jó lesz később. Kikerekedett a szeme, hogy ezt hogy csinálom?! Nekem azt hiszem a chips (volt) a gyengém, de már ezt is nagyon ritkán veszek, akkor is inkább Pringlest, amit ugye kényelmesen vissza lehet zárni és napokig semmi baja :)

      Törlés
  4. Én is elkezdtem használni ezt a hasznos csodát április elején, de ahogy bejött a zh-időszak inkább rá se kattintottam. Nekem mindig az egyetemi félévek vége a kritikus pont, amikor szinte egész nap nem eszek, mert a könyvtárban gubbasztok, és vagy nem viszek be kaját, vagy nincs kedvem venni. Mikor este hazaérek, olyankor jön a töménytelen zabálás, mert egy tál étellel nem lakok jól és morog a gyomrom egyfolytában a további adagokért. Ez rettentő rossz, de egyszerűen képtelen vagyok változtatni, pedig nagyon kellene, mert csak úgy kúsznak felfelé a kilók. Lehet újra el kellene kezdeni számolgatni, és a sokk megtenné a hatását... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem pont a szorgalmi időszak a kritikusabb, hétfőn például reggel 8tól este 8ig bent voltam, de hát megoldottam: vittem kisebb adag ebédet, vagy az utóbbi időben salátát - bár így hétfőn nem ettem meleg kaját, abszolút nem éreztem a hiányát. Így este nem kellett éhesen hazakínlódnom és tömni magamba a kaját :)

      Törlés
  5. Annyira megörültem, mikor megláttam, hogy te is használod ezt az oldalt. Én kb 2-3 hónapja kezdtem el használni, mert előtte évekig semmilyen diétát nem tudtam tartani, a testmozgás mellett pedig mindig éhes voltam, így minden évben 1-2 kilóval nehezebb lettem és most lett elegem. Megtaláltam ezt az oldalt és már 8 kilót fogytam (igaz, én napi 1100 kalóriát eszem), ilyen vékony még sosem voltam életemben (persze mellette mozgok is). Mindenkinek tudom ajánlani, mert nagyon jó kontrollt jelent, emellett pedig tudatosságra "nevel". Eleinte sok mindenen meglepődtem, hogy hány gramm zsírt, vagy fehérjét tartalmaz ez, vagy az, de most már örülök neki, hogy tudom, valójában mit eszem, és egészségesebb, energikusabb lettem emiatt. Egyébként ami engem a legjobban meglepett, hogy 3 db Snickers már majdnem kiteszi egy normál ember napi kalóriaszükségletét!:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok az eddigi fogyásodhoz :) Én azt érzem, hogy most már valójában sokkal kevesebb ételre/energiára van szükségem, mint régen. Ugye 1500kcal az aktuális keretem, de az utóbbi napokban már bőven alatta voltam, pedig még csak ez a harmadik hetem és egyáltalán nem koplalok, vagy éhezek.

      Törlés
  6. Én is ezt érzem, régen annyi felesleges dolgot ettem meg, ami valójában nem mulasztotta el az éhségem, csak finom volt. És az a jó, hogy néha belefér a bűnözés is, csak akkor másból kell lefaragni kicsit. :D

    VálaszTörlés