Stresszkezelés - relaxáció otthon

by - január 26, 2019
A stressz komoly dolog és nem győzöm hangsúlyozni, elsősorban magunkban kell helyre tenni a dolgokat, hiszen agyban dől el minden. (Ha ez önállóan nem megy, mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulni!) Az állandó terhelés miatt azonban hajlamosak vagyunk már akkor és azon is szorongani, ami egyébként nem feltétlen lenne stresszforrás. Első lépés természetesen a felismerés, ha pedig észrevettük, hogy magunknak generáljuk a problémát, igyekezzünk kiiktatni, elengedni a felesleges dolgokat. A stressz ugyanis nem csak szellemi, de komoly fizikai problémákat is okozhat.

(képek forrása: weheartit.com)

#1 - Forró fürdő
A meleg víz ellazítja az izmokat, így egy nem túl forró fürdő stresszoldó hatású lehet. A stresszt 'veszélyként' érzékeli testünk, ha pedig ez huzamosabb ideig fennáll, az izmok tartósan megfeszülnek, azok görcsbe rándulhatnak. A leginkább érintett terület a váll és a nyak, ha itt észlelünk fájdalmat, valóban érdemes elgondolkodni, milyen stresszforrások érnek minket folyamatosan. Egy illatos, színes habfürdővel izmaink mellett érzékeinket is kényeztethetjük.

#2 - Nyugtató hatású tea
A kamilla és levendula mellett érdemes kipróbálni a citromfű teát, ugyanis hatóanyagának köszönhetően valóban nyugtató hatással rendelkezik, de (migrénes) fejfájásra és alvászavarok esetén is ajánlott kipróbálni. Nem utolsó sorban pedig a lefekvés előtti rutinunkba beépítve egyfajta biztos pontot ad, valamint egy forró bögre tea már önmagában is jót tesz a lelkünknek.

#3 - Levendula illat
Már a népi gyógyászatban is ismerték a levendula fájdalomcsillapító, görcsoldó hatását, amit ma már számos tudományos eredmény alátámaszt. A benne található hatóanyag(ok) miatt alvást könnyítő hatásáról is ismert. Ezért érdemes lehet levendula illóolajat párologtatni, vagy levendulát tartalmazó permetet használni, de akár szárított levendulát is tehetünk a hálószobánkba. A hangulat fokozása érdekében válasszunk egy levendulás gyertyát, ami melegsége miatt fokozhatja a nyugodt környezet megteremtését.

Nektek mi vált be praktikaként a stresszes kezelésére?

You May Also Like

2 megjegyzés