Hajápolási rutinom

by - november 29, 2014
Már több apró részletben olvashattatok a hajápolásomról, de leginkább a ricinusolajról kialakított véleményemről és néha egy kis helyzetjelentésről, hányadán is állok aktuálisan a hajammal. Most azonban átfogóan, az egész hajápolási rutinomat szeretném veletek megosztani. Tulajdonképpen semmi extrát nem kell elképzelni, pár dologra azonban kimondottan odafigyelek.


Igen fontos szerepet tulajdonítok a megfelelő sampon kiválasztásának. Pár éve tudatosan keresem a szilikon- és parabénmentes termékeket (habár mint utólag kiderült, az előtte használt sampon-balzsam kettős sem tartalmazott szilikont). Az SLS (Sodium Lauryl Sulfate) mentesség nálam nem fő szempont, legutóbb mégis sikerült olyan mellett döntenem, ami ezt az összetevőt sem tartalmazza. A sampon kiválasztásával kicsit mindig hadilábon állok, hogy vajon alkalmas lesz e az én hamar zsírosodó hajtöveimnek, miközben nem árt a száraz hajvégeknek. Elsősorban a megfelelő tisztítás (és irritációmentesség) a célom, nem várok különösebb pluszt tőle. Viszont szeretek kísérletezgetni, így 2-3 flakon elfogyasztása után általában váltok.

Egy ideig a Balea koffeines samponját használtam, de azt hiszem, hozzászokott a fejbőröm (létezik ilyen?), így most áttértem az Alverde koffeines samponjára, ami ráadásul még natúr termék is, elég szép összetevőkkel. Nagyon elégedett vagyok vele, de persze ismét van két újabb kiszemeltem, úgyhogy valószínűleg tovább próbálkozok.

A balzsammal szemben nincsenek nagy elvárásaim, a könnyű kifésülhetőség miatt használom. A Balea gyöngykivonatos balzsamja tökéletes és költségkímélő megoldás: nem keletkeztek gubancok és könnyen ki tudtam fésülni a hajam, miközben egy kis fényt is adott neki. Viszont mivel elfogyott, a leértékelt Alverde hidratáló hajkúra (Aloe Vera és hibiszkusz) elcsábított, ami remélhetőleg balzsamként is jól fog funkcionálni, miközben ápolja is a hajvéget.

Konkrét ápolásra azonban a ricinusolaj vált be leginkább, ami nem csak hidratálja, de gyorsítja is a haj növekedését - tehát a fejbőrre és hajvégekre is egyaránt felviszem a pakolást. Az időigényes procedúra miatt azonban sokszor kimarad, ezért próbáltam ki a panthenol habot, aminek használata közben viszont nem érzékeltem  lényeges változást, holott sokaknak ez vált be. Mindkettőt közvetlenül hajmosás előtt alkalmazom: a ricinusolajat legalább 4 órán át fent hagyom, a panthenolnál viszont ez igen rapszodikus. A hajmosások között pedig a jól bevált Alverde hajápoló vaját veszem elő egy kis extra hajvég ápolásért. Legközelebb viszont mindenképp egy kókuszolajra szeretnék befektetni.

A külső hidratáláson kívül természetesen ne feledkezzünk meg a belső ápolásról sem. Tavasszal már említettem, hogy télen a friss zöldségek és gyümölcsök hiányában számos vitaminforrásom kiapad, ezért gondoltam, kipróbálom a DM saját márkás Das Gesunde Plus, kifejezetten hajra való vitamin komplexét. Ez az étrend kiegészítő különböző B vitaminok mellett cinket is tartalmaz. Utóbbi hiánya törékeny hajhoz és töredező körmökhöz vezethet, ezért érdemes lenne ismét belefognom egy kúrába.

Nem csak az ápolásra, hanem a védelemre is kifejezett figyelmet fordítok. Próbálom a hajamat a legkisebb/legkevesebb mechanikai sérülésnek kitenni, például a törölközővel nem dörzsölöm, csurom vizes hajat nem fésülök és nem is szárítok. Nyáron szívem szerint teljesen lemondanék a hajszárítóról, de néha kénytelen vagyok használni, hogy legyen formája, tartása a hajamnak, de ezt a műveletet mindenképp hideg fúvással fejezem be, mint ahogy a hajmosásnál is az öblítést langyos-hideg zuhannyal zárom. Egyéb felesleges hőhatásnak nem is teszem ki, nyáron pedig a napozáshoz elengedhetetlen kellék számomra a kalap, ami nem csak a napszúrás megelőzésére jó, hanem a káros sugarak ellen is véd. Télen pedig a hajhagyma védelme érdekében (is) sapkát veszek.

Fodrászhoz régen ritkán jártam, mióta viszont nem fokozatos a hajam, itthon is könnyedén elvégzem a frissítő hajvágást (szigorúan hajvágó ollóval), kicsit sűrűbben, mint eddig. Összességében egyébként próbálok mindent minimalizálni, a káros dolgok mellett az ápoló szereket sem viszem túlzásba, ugyanis itt is a kevesebb-több elvet vallom.

Milyen a hajápolási rutinotok? Mit használtok az egészséges haj érdekében?

You May Also Like

8 megjegyzés

  1. Én is Balea koffeines sampont és balzsamot használok/tam, viszont pont ahogy te írod azt hiszem hozzászokott a hajam. Most átváltottam a Garnier Fructis zöld flakonos samponra, és úgy alakult,h Balea-s göndör hajra való balzsamot használok hozzá jelenleg. Nem tudatosan, de én is lemondtam a szilikonról. Szerencsére nem éri hiányát a hajam. Ricinusolajat néha napján én is használok, de nem érzem szükségesnek. Hajszárítót és évente max 2-3 alkalommal, csak ha muszáj. Sapka télen nekem is van és nyáron a kalap. Szerencsére imádom a kalapokat :D. Fodrászhoz meg évente max kétszer megyek vágatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anno én is évente átlag kétszer jártam forászhoz (sőt volt, hogy egy teljes évig nem mentem..), de olyan gyorsan szálásodik a hajam, hogy inkább átszoktam a sűrűbb hajvágásra - itthon :)

      Törlés
  2. Én is a Balea koffeines samponját használom és nekem egyelőre még tökéletesen működik - mondjuk én hetente pakolást is használok, szóval az is biztos közrejátszik a hajam jó állapotához.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem mostanában fog elfogyni a harmadik flakonnal. Már felváltva használom az Alverdével, mert úgy vettem észre, mintha hamarabb zsírosodna tőle a hajtövem. Pedig alapjában véve egy nagyon jó samponról van szó!

      Törlés
  3. A sampont én is váltogatni szoktam, mert nekem is megszokja a fejbőröm, meg egyébként is.. viszont most már kb. a harmadik dobozzal vettem meg a Garnier Fructis Hair Repair sampont annyira megszerettem. Pakolásként ezer éve a Serical Latte-t használom, óriási kiszerelés, nagyon sokáig elég és imádja a hajam. Hajkifésülő spray-ből is fodrászkellékes verziót használok, drogériából még semmi sem vált be erre a célra, illetve a hajvégápolóm is fodrászkellékesből van (Silky). A kókuszolajat pakolásként én is szeretem használni, szintén imádja a hajam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy reményeket fűzok a kókuszolajhoz az ápoló hatása miatt, alig várom, hogy végre beszerezzek egyet! :)

      Törlés
  4. Én csak azért használok szilikonmentes Balea sampont, mert lassabban zsírosodik a hajam, viszont balzsam nélkül nagyon nehezen kifésülhető ezektől a samponoktól. Ezért hozzád hasonlóan én is csak a fésülhetőség miatt használok balzsamot. Nálam plusz nehézség, hogy festett vörös vagyok, ráadásul a réz fajta, így próbálok olyan samponokkal és balzsamokkal kísérletezni ami talán tartósabbá teszi az oly nagyon imádott hajszínem. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Alverde sampont próbáltam balzsam nélkül és még úgy is megállta a helyét. Igen, a festett vörös haj kezelése kicsit több odafigyelést igényel ilyen szempontból :)

      Törlés