Fahéjas almás pite karamellszósszal

by - október 02, 2014
Már októbert írunk, úgyhogy nálam hivatalosan is megkezdődött a sütési szezon, pláne a pitéké. Ha pedig pite, elsősorban az alma jöhet szóba és hát valljuk be, ki tudna ellenállni egy gőzölgő, forró fahéjas almás pitének ebben a hideg évszakban?! Egyébként bármilyen más gyümölccsel el tudom képzelni, de anno, a recept keresésekor/kitalálásakor elsődleges szempont a töménytelen mennyiségű alma felhasználása volt. Ugyanis ősszel rengeteg almát kapunk. Így született meg különböző receptek ötvözeteként a mostani almás pite, hozzá pedig a karamellszósz.


Almás pite

Hozzávalók:
Pitetészta
  • 30 dkg liszt
  • 17,5 dkg margarin
  • csipet só
  • kevés víz
Töltelék
  • 4 közepes/nagyobb alma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A pitetésztához a margarint elmorzsoljuk a lisztben és csipet sóban (tényleg nagyon kevés kell ehhez és majd a szószhoz is), majd kevés vizet hozzáadva összegyúrjuk. Én ezt marokkal szoktam mérni, három kicsi maroknyi víz elégnek bizonyult, amit részletekben adjunk hozzá. Viszont semmiképp ne vizezzük túl, mert akkor nem lehet szépen kinyújtani. Ha összeáll a tészta és gombócot formálhatunk belőle, nagyjából felezzük el és nyújtsuk ki őket kör alakúra. A nagyobb kerüljön a kerek piteforma aljára úgy, hogy kilógjon a széle, a kisebb pedig értelemszerűen majd a töltelék belerakása után lesz a teteje.


Az almákat megpucoljuk, kivágjuk a magházat és apró kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk. Ráöntjük a citromlevet, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és keményítőt, alaposan összekeverjük és mehet is a piteformában lévő alsó tésztalapra. Én alaposan le szoktam lapítani és elegyengetem, hogy viszonylag egységes legyen a felszíne és jó sok töltelék férjen bele. Ha ez megvan, pár (körülbelül 2-3 kávéskanálnyi adag) margarint tegyünk a tetejére (habár ezt a lépést rendszeresen elfelejtem), ezután pedig következhet a másik, előbbiekben félretett tésztalap. A széleket összenyomjuk és a felesleget levágjuk. Így nekem mindig szokott kimaradni tészta, amit díszítésre használok: általában (biztos az őszre való tekintettel) levelet készítek belőle, ami végül a tetejére helyezve szebb külsőt kölcsönöz a süteménynek. Késsel pár helyen megszurkáljuk és mehet is a 220 °C-ra előmelegített sütőbe. Inkább szemmel szoktam követni, hogy mikor sül aranybarnára, de körülbelül 30 percet bent szoktam hagyni, így lesz a tészta ropogós. Az első pitesütésem tanuláságából adódóan egy alufóliát szoktam a sütő aljába helyezni, ugyanis ha túl sok az alma, hajlamos kifolyni a leve, ami ha odaég, igen macerás kisúrolnia a sütőből :)


Karamellszósz

Hozzávalók:
  • 10 dkg cukor
  • kevés víz
  • 1,5-2 dl habtejszín
  • 2,5 dkg vaj
  • csipet só

A cukrot egy edényben elkezdjük pirítani, karamellizáljuk, s mikor már az összes feloldódott és egységesen barna, levesszük a tűzről és egy nagyon kevés vizet adunk hozzá folyamatos kevergetés közben. Alacsony lángra visszatesszük és hozzáadjuk fokozatosan a tejszínt is. Ha már teljesen csomómentes, mehet bele a vaj és a csipet só. A tejszín mennyiségét a kívánt sűrűségtől függően válasszuk, legutóbb csak 1,5 dl-t tettem bele és így kevésbé folyós volt, ez az állag nekem jobban tetszett. Ha kész, félretesszük hűlni.


Az elkészítés sorrendje egyébként nálam a következő, praktikussági szempontból: először a karamellszószt főzöm meg, hogy legyen ideje kihűlni és besűrűsödni a hűtőben. Aztán az almát készítem elő, hogy ha elkészül a tészta, csak bele kelljen önteni a tölteléket - ugyanis a tészta hamar kiszárad és akkor könnyen törik. Tálalás előtt pedig érdemes megvárni, míg kicsit meghűl a pite, így könnyebb szeletelni és jobban egyben marad, nem csúszik szét.

Nálatok mi a tipikusan őszies sütemény?

You May Also Like

10 megjegyzés

  1. Istenien néz ki, egyből meghozta a kedvem a sütéshez...Gyönyörű fotók!! Eszter

    VálaszTörlés
  2. Hú ezt biztos kipróbálom, eszméletlenül jól néz ki:)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy elnyerte tetszéseteket, tényleg ajánlom, hogy készítsétek el :) Pláne a karamellszószt, ami egyébként nagyon sok mindenhez passzol :)

    VálaszTörlés
  4. Istenien néz ki! Ha a pitét edény hiány most nem is, de a karamellaszószt biztos minél hamarabb ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A karamellszósz magában ugyan tömény, de mi még pancake-kel, natúr joghurttal és hasonlókkal szoktuk enni :3

      Törlés
  5. Szoktam én is hasonló pitét készíteni, csak szósz nélkül. :3 Annyira fincsi.

    VálaszTörlés