Blogger rutin, avagy így blogolok én

by - november 02, 2018
Számomra nagyon fontos, hogy a blogolás ne kényszer, hanem pihenés, kikapcsolódás legyen. Ennek ellenére mindig igyekszem igényes és tartalmas bejegyzéseket készíteni (több-kevesebb sikerrel) és azt szem előtt tartani, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. Szeretek fejlődni és látni is a fejlődést, egyfolytában azon vagyok, hogy minél színvonalasabb munkát adjak ki a kezeim közül, legyen szó a szöveges tartalomról, vagy a fényképekről.

Ilyenkor ősszel pláne összekötöm a kellemeset a hasznossal és egy forró ital társaságában blogolok, egy fátyolmaszkkal az arcomon, esetleg körmöt is festek, amolyan relaxációs időként beiktatva.


A bejegyzések sorrendjét általában nem tervezem meg, régen sokkal előrelátóbb voltam ebből a szempontból. Most csak annyira figyelek, hogy lehetőleg ne kövessék egymást hasonló témájú, jellegű posztok, megelőzve ezzel a monotonitást. A kezdetekben egyébként szerettem papír alapon, egy füzetbe írni a gondolataimat, nehogy később feledésbe merüljenek. Az utóbbi időben azonban legtöbbször teljesen random hely(zetb)en jut eszembe bármi blogolással kapcsolatos, így telefonon szoktam jegyzeteket készíteni (Google Keep alkalmazás). Viszont kényelmi szempontból elsősorban asztali gépnél, esetleg laptopon blogolok.

Mivel sokszor csak egy alapváz felépítésére van időm, egyszerre több bejegyzés vár félkészen a piszkozatok között. Általánosságban elmondható, hogy ha megvan az elképzelésem, utána a fotózás következik. Ezt csak szabadnapokon tudom kivitelezni, amennyiben az időjárás is úgy akarja. Ilyenkor rengeteg beállítás készül, több perspektívából fényképezve (a blogra szigorúan fényképezőgéppel). Az utómunkát is igyekszem azonnal elvégezni, hogy lássam, lett e egyáltalán olyan kép, amivel elégedett vagyok. Ha pedig netről gyűjtöm a képeket, a weheartit vagy pinterest oldalakat bújom.

Amint van alkalmam a címszavakból rendes mondatokat alkotni és azokat teljes szöveggé fűzni, igyekszem egy alkalom alatt 'letudni'. Így nem lesz annyira csapongó, sokkal egységesebbé válik ezáltal a poszt. A helyesírásra kényesen odafigyelek, habár szinte még így is biztos, akad helytelenül leírt szó, vesszőhiba, esetleg értelmetlen mondat. A szöveg formázását, megfelelő tagolását sem hanyagolom el, próbálom minél átláthatóbbá, olvashatóbbá tenni azt. Közzététel előtt mindenképp, de még egyszer utána is leellenőrzöm a szöveget értelmi és helyesírási szempontból, a képek helyzetét és minőségét - akár több eszközön is.

Ha pedig már a külsőségeknél tartunk, a tartalom mellett nagyon fontos számomra a blog kinézete is. Imádok ezzel szöszmötölni és akár hajnalig képes vagyok fennmaradni, hogy elkészüljek az új külsővel. Egy szó mint száz, az évek alatt nagyon a szívemhez nőtt a blog, és ugyan mostanában elég rapszodikusan posztolok, igyekszem örömöm lelni benne és nem csinálni, ha tehernek érzem.

Számotokra mit jelent a blogolás?

You May Also Like

0 megjegyzés