7 módszer megfázás ellen

by - február 24, 2018
Kicsit ironikus, hogy a bejegyzés ötlet megfoganása után nem sokkal sikerült jól lebetegednem, ennek ellenére szeretném veletek megosztani azokat az apró praktikákat, amikkel igyekszem elkerülni a megfázást, ami év elején előszeretettel ledönt bennünket a lábunkról.

Amúgy is rendkívül fontosnak tartom, de ilyenkor kicsit tudatosabban igyekszem minden nap friss gyümölcsöt és zöldséget enni. Télen előtérbe kerülnek a mediterrán, egzotikus gyümölcsök. A narancs, grapefruit, pomelo és társai magas C-vitamin tartalmuk miatt is előnyösek, az érettebb mangó A-vitaminban gazdag, de ne feledkezzünk meg a banánról, kiviről vagy datolyaszilváról sem (habár én már iszonyatosan várom a hazai, idénygyümölcsöket!). Zöldségek terén a paradicsomot preferálom, ilyenkor azonban nagyon éretlenekhez lehet csak hozzájutni, de egyébként is a változatosságra törekszem, szóval körülbelül bármilyen nyers zöldség szóba jöhet nálam, de egyébként is igyekszem a legtöbb étkezésbe valamilyen formában belecsempészni.

Ennek ellenére érdemes lehet időszakosan valamilyen multivitamint szedni, ami kiegészíti a normál étrendet és akár a napi vitamin, ásványi anyag és nyomelem bevitelt is fedezi.

(képek forrása: weheartit.com)

A meleg ruházat mellett kiemelném a réteges öltözködés fontosságát. Ilyenkor könnyedén fel-le vehetünk egy-egy réteget, így melegebb helységben sem izzad ránk a ruha és nem kell vizesen a hideg utcára lépünk. Ha pedig mégis sikerül átfáznunk, mindenképp vegyünk egy forró fürdőt!

A népi gyógyászatban régóta használják megfázásra a gyömbéres mézes teát, de számos más pozitív hatása is van a friss gyömbérnek. Én egész fahéjjal és némi szegfűszeggel együtt szoktam felforralni (kb. 10 percig főzni) az apróra vágott gyömbért, szűrés után pedig citrommal és mézzel ízesítem. Egy korábbi hasonló posztban pedig már említettem az antibakteriális hatású mézes-fokhagyma kombinációt.

A sportolás is nagyban elősegíti a megfelelő immunrendszer meglétét. Az állóképesség, valamint a gyors regenerálódásra való képesség több szervrendszerünkkel is összefügg. Ha ezek jól működnek, alapvetően állóképességünk is megfelelő, ami alapot biztosít immunrendszerünk optimális működéséhez. Nekem személy szerint a (szabadban való) futás segített ebben (is), amit a hideg idő beköszöntével sem érdemes hanyagolni - ehhez azonban fokozatosan érdemes hozzászoktatni a szervezetet.

Ezekkel az apró praktikákkal nagyban hozzájárulhatunk a megfelelő immunrendszer kialakulásához és jó eséllyel megelőzhetjük a megfázást.

Ti mivel próbáljátok túlélni ezt az időszakot?

You May Also Like

0 megjegyzés