Book courtship tag

by - január 13, 2016
Emlékeztek még erre a bejegyzésre, amiben egy olvasós kihívásra hívtam fel a figyelmeteket? Nem tartottam esélytelennek, de gondoltam, hogy egy év alatt nem fog sikerülni 50 (pontosabban 52) könyvet elolvasnom. A felét viszont 'teljesítettem', ami nem kifejezetten sok, de még mindig átlagon felülinek mondanám. Különben sosem a mennyiségre megyek, ráadásul aránytalan tud lenni, ha egy 200 oldalas könyvet egy lapon említünk az 1200 oldalassal, a minőségről már nem is beszélve :)

A fő célom egyébként ezzel a kihívással az lett volna, hogy ne az eddig olvasottakat vegyem elő újra, hanem legyek nyitottabb mind könyvek, mind írók terén. Az év elején talán sikerült is ehhez az elvemhez tartanom magam, idővel viszont vissza-visszatértem a kedvenceimhez, amiben az otthonról való elköltözésem is közrejátszott (csak a legfontosabbakat hoztam magammal az albérletbe). Idén megpróbálok megint odafigyelni erre és sok-sok újdonságot a kezem ügyébe venni. Viszont mivel ennyire az életem része az olvasás, gondoltam, kitöltöm a Roninál látott könyves tag-et.


1. Könyv, amit azért vettél meg, mert megtetszett a borítója
Általában azért veszek meg egy könyvet, mert nagyon érdekel a történet. Egyszer viszont úgy mentem be az üzletbe, hogy volt egy 20%-os kuponom és mindegy mit veszek, de semmiképp sem akarok üres kézzel távozni. A kiszemelt természetesen nem volt. Ekkor történt az, hogy a választásom egy John Burnham Schwartz regényre, a Haruko hercegnőre esett a gyönyörű borítója miatt. Persze gyorsan átfutottam a rövid leírást, a japán kultúra amúgy is mindig érdekelt, így szinte gondolkodás nélkül jött velem haza.

2. Könyv, amit a fülszöveg miatt vettél meg
A Stephen King köteteket általában a fülszöveg alapján választom, de a Lisey történetére konkrétan emlékszem, hogy emiatt került megvásárlásra. Habár tervben van, hogy egyszer az összes művét elolvasom (eddig 31 King regényt és novellás kötetet sikerült), de kénytelen vagyok szelektálni. A sorrend az aktuális érdeklődési köröm/kedvem alapján történik, amihez pedig először ugyebár mindig a fülszöveget kell elolvasnom.

3. Egy nagyszerűen megírt könyv
Rengeteg nagyszerűen megírt könyvet tudnék most felsorolni, de ha csak egyet választhatnék, akkor egyértelműen George R. R. Martin - A tűz és jég dala ciklus köteteit említeném. Oké, ez már önmagában öt könyvet jelent (egyelőre), de egyszerűen annyira fantasztikus, zseniális az egész! Épp nemrég fejeztem be - immáron harmadjára - a könyvsorozatot és alig várom, hogy megjelenjen a hatodik kötet is (oh, hol van az még?!).

4. Egy sorozat első kötete, amely elolvasása után rögtön el akartad olvasni a többit is
A legismertebbek talán Veronica Roth - A beavatott és Suzanne Collins - Az éhezők viadala: mindkettőnél úgy voltam, muszáj folytatnom a történetet. De nem volt ez másképp Ken Follett Évszázad trilógiájával sem, azonnal lenyűgözött az író történelmi regénye (is).

5. Egy könyv, amely miatt nem tudtál aludni az éjszaka
Stephen King A ragyogás című műve akár két szempontból is ehhez a ponthoz sorolható. Egyrészt ez a pszicho horror akár álmatlan éjszakákat is képes okozni, másrészt pedig mikor olvastam, emlékszem, annyira izgalmasnak találtam, hogy tényleg nem bírtam addig letenni a könyvet, amíg be nem fejeztem. Régóta tervben van, hogy újra előveszem ezt is, de egyelőre még nem tudtam rávenni magam, pedig az író legjobb regényének tartom.

6. Könyv, amelyre nem tudtál nem gondolni
Bármennyire is töröm a fejem, az utóbbi években olvasott könyvek közül egyszerűen nem tudok egy konkrétumot sem kiemelni, amire nem tudtam nem gondolni. Habár ha befejezek egy könyvet, azonnal veszem is elő a következőt, így talán nem is nagyon tudom őket utólag magamban kielemezni.

7. Könyv, amelyet imádsz a kezedben tartani
Tuladonképpen az összes könyvet szeretem a kezemben tartani, főleg a fűzött, kartonált (nem kemény fedeles) példányokat szeretem, nekem ez esik kézre, habár a táskámba mindig félve teszem be őket.

8. Könyv, amit bátran ajánlanál a családodnak és barátaidnak
Kapásból Antoine de Saint-Exupéry - A kis herceg jutott eszembe, de ezt az egész világnak javasolnám. Tele van olyan bölcs gondolatokkal (és nem közhelyekkel), amikből minden alkalommal egyre többet ért meg az ember. Egy időben minden évben elővettem, idén talán újra átolvasom. Ken Follett - A katedrálist (és a folytatását a Az idők végezetéiget) is jó szívvel ajánlom mindenkinek, mert az írói stílus, fogalmazás különösen élvezhetővé teszi az önmagában is érdekes történetet (értem itt ezalatt, hogy irodalmi értéket érzek benne).

9. Könyv vagy könyvsorozat, amiről tudod, hogy még sokszor újraolvasod a jövőben
J. K Rowling Harry Potter köteteit eddig évről évre újraolvastam. Most rövidebb 'szünetet' tartok, de biztos, hogy pár éven belül ismét elő fognak kerülni.

Egyébként gyűjtöm az ötleteket, idén miket olvassak, milyen számomra új szerzőkkel ismerkedjek meg. Egyelőre még csak pár könyv, többek között John Green - Papírvárosok és Jonas Jonasson - A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt szerepel a listámon, úgyhogy ha van valami ötletetek, szívesen várom a tippeket!

Ti hogy viszonyultok a könyvekhez? Mennyire szerettek olvasni?

You May Also Like

2 megjegyzés

  1. A katedrális a kedvenc könyvem!!! :) Imádom Ken Follettet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szeretem, már kétszer is elolvastam :D Ajánlom a folytatását, Az idők végezetéig-et és az Évszázad-trilógiát is ;) A többi könyve sem rossz, de nekem ezek a kedvenceim tőle.

      Törlés