Glamour napok - tippek a tervezéshez

by - szeptember 23, 2014
Számomra mindig nagyon fontos a céltudatos vásárlás, próbálom elkerülni a felesleges pénzkidobást. Habár ki szeretné olyan dologra költeni a pénzét, ami kihasználatlanul áll a szekrényben, vagy porosodik a polcon? Ehhez pedig csupán annyira van szükség, hogy alaposan odafigyeljünk és tudatosan, ésszerűen vásároljunk.


Mostanában szerencsére nem csúszott be a vásárlások során olyan ruha, szépségápolási termék, amit megbántam volna, vagy esetleg nem tudnám kihasználni. A 'Glamour napok' viszont a nyakunkon van, ilyenkor pedig sajnos sokan elveszítik a fejüket és őrületes, halmozós 'shoppingolásba' kezdenek. Pedig csak pár dologra kellene odafigyelni és elkerülhető lenne a későbbi bánkódás. Ehhez szeretnék most pár tippet adni, amik nekem személy szerint beváltak.

Szelektálj a szekrényedben!

Az első nagy kérdés: tudod e, mire van szükséged? Az ilyen kuponozások rendkívül jó indokot nyújtanak a szekrény teljes tartalmának tüzetes átvizsgálására. Ha úgy jobban megy, pakold ki az egészet és úgy kezdd el a selejtezést, szelektálást és rendszerezést. Talán már nem is emlékszel, milyen kincsek rejtőznek a gardrób/fiók mélyén, esetleg olyan is akad, amitől nem szívesen váltál volna meg eddig, de 1-2 éve nem is volt rajtad. Vagy már teljesen használhatatlan, csak a szívedhez nőtt - pedig ezek csak fogják a helyet. Ezeket rakd külön kupacokba aszerint, hogy mi a célod velük a jövőben. Én 3 fő kategóriát javaslok:

1. Ha már utcára vállalhatatlan, nagyon lyukas, kuka. Sőt, ennél tudok egy jobb megoldást: vidd el valamelyik H&M üzletbe, ahol egy nagyobb szatyornyi ruháért (amiben nincs fehérnemű!) adnak egy 500ft-os kupont, amit 2500ft feletti vásárlás esetén válthatsz be (ez más kedvezménnyel egyébként nem összevonható).
2. Van olyan, amit nem szívesen dobnál ki, mert hibátlan állapotú, mégsem hordod? Ajándékozd el a barátnőidnek! Vagy ha már annyira divatjamúlt, vidd el egy szeretetszolgálatnak. Sok helyen vannak már erre a célra kihelyezett konténerek is.
3. Amit pedig szívesen hordasz és jó állapotban is van, szépen összehajtva, vállfára helyezve mehet vissza a szekrénybe.
Mindenesetre így meg fogod látni, mire is van VALÓJÁBAN szükséged és mi az, amiből nem kell a huszadik felesleges darab.

Légy céltudatos!

Ha már megvan, mi az, ami hiányzik a ruhatáradból, írj egy listát - nekem ez a módszer vált be a legjobban. Szinte mindig, mindenhez listát írok. Így könnyen átlátom, mit is kell beszereznem. Többször készítettem már olyan listát is, amin azok a termékek szerepeltek, amit nem szabad vásárolnom. Például egy időben sok táskát vettem (tudom, egy lánynak nincs olyan, hogy 'sok' táskája van), pedig nagyobb szükségem volt nadrágra - ilyenkor a táska tiltólistára került egy időre. Egyébként a legjobb megoldás erre, ha semmiképp nem akarunk elcsábulni, hogy a közelébe se megyünk ilyen boltoknak, vagy erre a részlegre. Így nincs 'instant szerelem' és 'azonnal be kell szereznem' érzés. A pénztárcánk pedig hálás lesz.

A kuponos hétvégén persze az emberrel elszaladhat a ló, ilyenkor pláne jól jön a lista. Ha szem előtt van és arra koncentrálunk, hogy ezeket szerezzük be, nem csábulunk el újabb felesleges dologra. Így céltudatosan keresem a kívánságlistás darabokat. Sokszor már előre tájékozódok az üzletek honlapján is, hogy milyen az aktuális kínálat.


Ne feledjétek, üres kézzel távozni egy üzletből egyáltalán nem rossz dolog! Sokaknál probléma, hogy csak azért vesznek meg valamit, mert a hosszú keresgélés és ruhapróbálás ellenére sem jutottak hozzá a hőn áhított darabhoz. Így csalódottan felkapnak valamit és mint egy vigaszdíjat, viszik is a pénztárhoz. Később azonban lehet, csak bánkódás lesz belőle, hiszen egy újabb feleslegessé vált és kihasználatlan darab lesz a szekrényben.

Mit, hol, mennyiért?

Ugyebár elvileg már megvan, mit is szeretnénk venni. De hol érdemes beszerezni őket? Ha konkrét kiszemelt van, úgy a legkönnyebb - csak megkeressük az adott üzletben. Viszont ha csak kategorikusan tudjuk, mire van szükségünk, érdemes több helyen szétnézni. Én személy szerint például kezdem kitapasztalni, hogy melyik üzletben milyen ruhaneműt érdemes vennem. Persze kinek mi válik be, de ha tudod, hogy valahol több próbálkozás után sem volt jó minőségű a cipő, onnan már nem érdemes kísérletezni. A (dekor)kozmetikai termékeknél pedig érdemes végignézni a drogériákat, hol juthatunk hozzá a legkedvezőbb áron a kuponunkkal. Arra viszont figyeljünk oda, hogy sok helyen az akciós termékekre nem vonatkozik a kedvezmény.

Nálam ez a pár alapszabály érvényesül, így kordában tudom tartani a vásárlást és nem kezdek el minden hülyeséget megvenni csak azért, mert most akciósan juthatok hozzá. Persze még rengeteg mindent szem előtt kell tartani, például csak tökéletesen passzoló ruhát vegyünk és olyat, amiben jól is fogjuk érezni magunkat, nem kényelmetlen, stb.. de ezeket amúgy is mindig észben kell tartani, ha el akarjuk kerülni a pénzkidobást.

Ti mennyire figyeltek oda, hogy ésszerűen vásároljatok ilyenkor?

You May Also Like

8 megjegyzés

  1. Nekem is volt sajnos olyan Glamour-napozás, hogy szinte mindent megvettem, ami jó volt rám az üzletben és hirtelen megtetszett... persze volt kis listám is, de a "ha már van kuponom, miért ne vegyem" meg elvén vásároltam, és az akkor beszerzett termékek nagy részét azóta sem hordom/használom.. :(

    Mostanában egyébként is igyekszem tudatosabban vásárolni, most is már készülget a mini listám, a ténylegesen beszerzendő dolgokkal, és megpróbálok nem elcsábulni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Habár én nem is a kuponozásoknál, de sajnos az alacsony ár többször is elcsábított már.. azóta én is nagyon tudatos vagyok :) Nekem is készül már folyamatosan a lista!

      Törlés
  2. Egy ehhez hasonló posztot írtam én is, csak még nem tettem közzé. Egyébként tényleg érdemes átgondolni előtte mi is amire szükségünk van, mert csak így tudjuk elkerülni a felesleges pénzkidobást. Én már most megírtam a listámat. :))

    VálaszTörlés
  3. Én is már írom a listámat mit akarok venni, plusz találtam 1-2 kupont, amivel megtudok venni egy-egy családtagnak a karácsonyi ajándékát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagy semmi ;) Ha már tudod, mit szeretnél nekik, akkor tényleg tökéletes alkalom beszerezni már az ajándékokat :)

      Törlés
  4. Én idén tavasszal egy új módszert alkalmaztam a Glamour-napok során, és az őszin is tervezem, hogy így fogok vásárolni: a nagy kuponláz előtt egy nappal körbejártam az üzleteket, felpróbáltam a nekem tetsző és szükségesnek gondolt holmikat, majd felírtam egy kis jegyzetlapra, mennyibe kerülnek, az üzlet melyik részén vannak, és milyen méret kell belőlük. Ezután este otthon, a listát átolvasva szépen át tudtam gondolni, mi az, amire tényleg szükségem van, és mi az, ami csak úgy elcsábított, valamint kiszámoltam, mennyit fogok fizetni. Másnap reggel pedig elmentem megvenni az előzőleg kiszemelt ruhákat - felpróbálni már nem kellett őket, így a szokásos Glamour-napi sorbanállást és pánikot szinte alkalmam sem volt megtapasztalni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ezt a módszert kizárólag azért nem alkalmazom, hogy nehogy úgy járjak, valami nagyon tetszik, aztán másnap már sajnos nem jutok hozzá. Én mostanában pénteken korán reggel intézem el, amikor még egyáltalán nincs tömeg :) Egyedül a dekorkozmetikumokat mérem fel előre :3

      Törlés