Zabpelyhet reggelire!

by - április 14, 2014
Ez az egész ott kezdődött nálam, hogy realizáltam, milyen sok fehér kenyeret eszek. Boltban és pékségben kimondottan ritkán veszek pékárut, mármint az önmagában fogyasztható, édes-sós, krémes, töltött stb. dolgokat, viszont kenyérből rengeteget fogyasztottam. Hiába szeretem nagyon a friss, ropogós héjú kenyeret, de ha már reggelire és vacsorára is megeszek 2-3 szeletet, nem csak a bevitt kalórián dob nagyot, de a fehér liszt, mint összetevőt sem túl egészséges - legalább is ezt próbálják sulykolni az emberekbe (itt olvashatsz róla). Ezért döntöttem úgy, hogy lecsökkentem napi maximum egyszeri étkezésre a kenyeret, így nem vonom meg magamtól teljesen, de nem állandóan lisztes pékáruval tömöm magam. Természetesen az általa hagyott űrt valamivel ki kell tölteni, így a puffasztott rizs és a különféle tojásos ételek mellett előtérbe került nálam megint a zabpehely.

Zabkása

Talán a legegyszerűbb és legáltalánosabb recept a zabkása, mely sem főzési tudományt, sem sok(féle) alapanyagot nem igényel. Gyorsan megvalósítható még reggel is és a főzési ideje is csupán pár perc. Rengeteg változatban elkészíthető, számtalan módon lehet ízesíteni. Én ebből most hármat mutatnék meg, amiből az egyikbe ráadásul semmilyen plusz édesítő nem kerül. Mindegyik verziónál a zabpelyhet előre beáztatom a tejbe, így hagyom egy picit állni (közben természetesen intézem a dolgaimat), hogy a zabpehely szívjon magába egy kis nedvességet.


BANÁNOS // ½ pohár zabpehely, ½ pohár tej, 1 banán, ½ kávéskanál fahéj
A tűzhelyen elkezdem főzni a zabpelyhet a tejjel, majd amikor már félig kész, hozzátöröm a banán egyik felét és adok hozzá egy kevés fahéjat is. Pár perc után leveszem és egy tálkába öntöm, tálaláskor pedig a banán másik felét felkarikázva ráteszem. A kevesebb mennyiségű tej miatt ragacsosabb állagú, ez nem olyan folyós, mint a többi, de ez a fajta nekem valamiért így esik jól. Kellően édes és kellemes banán íze van.

ALMÁS // ½ pohár zabpehely, 1 pohár tej, ½ teáskanál méz, ½ kávéskanál fahéj, 1 közepes alma
A szintén előáztatott zabpehelyhez kevés főzés után, ha már kellően meleg, hozzákeverjük a mézet, a fahéjat és a lereszelt almát és együtt főzzük tovább pár percig. Ez egy picit időigényesebb az alma pucolása és reszelése miatt, de még így is minden gond nélkül belefér a reggelembe.


KAKAÓS // ½ pohár zabpehely, 1 pohár tej, 1 teáskanál méz, tetejére 1 teáskanál keserű kakaó
Ez végül is az alap zabkása recept, amit én mézzel szoktam édesíteni. Amint kész, szintén tálkába öntöm és keserű kakaóval hintem meg. De csináltam már teljesen natúrt is, amibe még méz sem került (csak tej és zabpehely), ezt házi lekvárral ízesítettem és úgy is nagyon finomra sikerült.

Banános zabpalacsinta

3 evőkanál zabpehely, 1 tojás, 1 banán, fahéj
Az alapreceptről Karinnál olvastam, viszont nekem hiányzott volna belőle a száraz alapanyag, ezért minimálisan megvariáltam a dolgot és zabpehellyel dúsítottam. Az elkészítése nagyon egyszerű, csupán a banánt összetöröm a tojással, hozzáöntöm a zabpelyhet és egy kevés fahéjat, alaposan összekeverem és picit várok, hogy szívjon egy kis nedvességet a zabpehely (pár perc tényleg elég). Palacsintasütőbe kevés olajat öntök és három adagban kisütöm a tésztát. Az első oldalát alaposabban átsütöm, hogy nagyobb eséllyel maradjon egyben (különben könnyen törik), de a másodiknak már sokkal kevesebb idő is elég. Ez a sietős reggeleken már nálam sem teljesíthető, nem szeretnék 15 percet eltölteni a konyhában, de ha csak később, 9-10 körül megyek be, akkor abszolút kivitelezhető.


Overnight oat

1 pohár joghurt, 1 pohár tej, 1,5 pohár zabpehely, 1 banán, 1 pohár málna, ½ kávéskanál fahéj
Reggel ez a legpraktikusabb, hiszen a neve is utal rá, egész éjszaka a hűtőben pihen, reggel csak ki kell kapni és bekanalazni. Az overnight oat is rengeteg variációban készíthető el, én az általam kikísérletezett, teljesen saját receptemet osztanám meg veletek. Mivel ilyenkor anyumra is gondolok (persze máskor is, de ez neki is nagy kedvence lett), úgyhogy most dupla adagra írtam a hozzávalókat. Egyelőre még csak a fagyasztóban lévő málnát használom, de könnyen el tudom képzelni áfonyával vagy szederrel is - alig várom, hogy úgy is kipróbáljam majd.
Az összetevőket egy nagyobb tálban összekavarom (a banánt felszeletelve) és lefedve, egész éjszakára a hűtőbe teszem állni. Reggel tálkákba porciózom és teljesen natúr kukoricapehellyel szórom meg, hogy legyen benne egy kis ropogós is. Engem nagyon laktat és igazán finom, kellően édes hozzáadott cukor vagy édesítőszer nélkül is.

Ti szeretitek a zabpelyhet, a zabkását és társait?

You May Also Like

5 megjegyzés

  1. Ez nagyon nagyon tetszett! Kösziiii :)

    VálaszTörlés
  2. Mekkorát korgott a gyomrom...Az almás,lekváros és a banános a kedvencem,de a többi is nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis receptek. Pont most szeretnék elkezdeni egészségesebben táplálkozni. Biztos kipróbálom őket! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon egy rugóra járt az agyunk. :D

    VálaszTörlés